Tłusty Czwartek

faworki

Tłusty czwartek w tym roku przypadł na 28 lutego. Na wcześniejszym spotkaniu  seniorek we wtorek ustaliłyśmy, że będziemy piec chrust z tej okazji. Rozdzieliłyśmy między sobą zadania. Każda z nas postarała się o jeden produkt do zrobienia ciasta. Kuchnia w „Platonie” zapachniała wypiekanym chrustem. Gotowe faworki pięknie ułożyłyśmy na paterach i posypałyśmy je cukrem pudrem wymieszanym z cukrem waniliowym. Nasze stoły ozdobiły też pyszne świeże  pączki z różą, lukrem i cukrem pudrem, które zafundowali przełożeni.

Miła atmosfera, wiele wspomnień z dzieciństwa (jak nasze mamy wypiekały pączki i chrust) przypomniały nam o naszej polskiej tradycji.

A oto przepis na pyszne faworki - 

Tradycyjne faworki czyli "chrust". Kruche i delikatne!

  1. 400 g mąki pszennej.
  2. szczypta soli.
  3. 1 łyżeczka proszku do pieczenia.
  4. 1 jajko.
  5. 5 żółtek.
  6. 1 łyżka cukru pudru.
  7. 6 łyżek gęstej kwaśnej śmietany.
  8. 1 łyżka spirytusu lub octu.