Przepisy naszego “kącika kulinarnego”
SAŁATKA OWOCOWA
SKŁADNIKI:
3 banany
4 kiwi
1 jabłko
puszka brzoskwiń w syropie
6 mandarynek
Owoce umyć, obrać, pokroić w kostkę, Zalać syropem z brzoskwiń. Podawać w salaterkach.
PIECZONE ZIEMNIAKI
SKŁADNIKI
Ziemniaki
twarożek
szczypiorek
koperek
rzodkiewka
śmietana
sól
pieprz
Ziemniaki ugotować w „mundurkach”, osolić. Po ugotowaniu odcedzić, przekroić. Twarożek
urobić ze śmietaną, solą, pieprzem, rzodkiewką, koperkiem i szczypiorkiem. Nakładać łyżeczką
na przekrojone ziemniaki,
PIECZONE JABŁKA
SKŁADNIKI:
jabłka
rodzynki
mielony cynamon
2 białka
cukier-puder
orzechy laskowe mielone lub migdały
masło do posmarowania formy
Jabłka umyć, odciąć górną część, lub przekroić na pół, wydrążyć. Ubić pianę z białek, pod koniec dodać cukier-puder i na końcu zmielone orzechy lub migdały. Przygotowaną masą napełnić wydrążone jabłka. Ułożyć na wysmarowanym masłem naczyniu żaroodpornym. Zapiekać w piekarniku w temp.200*C przez 10 min.