26 stycznia 2024

Smaki dzieciństwa – ryż z jabłkami

Kolejne zajęcia w Kąciku Kulinarnym to ukłon w stronę potraw z dzieciństwa. Nie zawsze należały one do naszych ulubionych dań, lecz teraz nasze gusta uległy zmianie;-) Spożywamy je chętnie i bez szkody dla naszego już wysłużonego organizmu. Dzisiaj robimy ryż z jabłkami.

PYCHA!!!

Składniki:
3 woreczki ryżu
800-900 ml mleka 3\2 %
6 łyżek cukru
4 łyżki masła (2 do gotującego się ryżu, 2 na wierzch + trochę do posmarowania formy)
duże opakowanie cukru waniliowego
ok. 1 kg jabłek
3 łyżeczki cynamonu
odrobina soku z cytryny
szczypta soli 


Ryż wsypać do garnka, zalać mlekiem i zagotować. Dodać 3 łyżki cukru i cukier waniliowy, masło, szczyptę soli i tak gotować pod przykryciem przez ok. 15-20 min. Co jakiś czas trzeba zamieszać łyżką, żeby ryż się
nie przypalił, gotować do miękkości. Jabłka obrać, wykroić gniazda nasienne, pokroić w kostkę albo zetrzeć na tarce.
Na patelni roztopić łyżkę masła, dodać 3 łyżki cukru i wrzucić jabłka, skropić sokiem z cytryny i tak smażyć co chwilę mieszając, aż jabłka zmiękną. Dodać cynamon i dokładnie wymieszać. Można jeszcze dosypać cukru, jeśli lubimy bardziej słodkie.
Piekarnik nagrzać do 180 C.
Przygotować naczynie żaroodporne, posmarować masłem, wyłożyć połowę ryżu, na ryż wyłożyć jabłka, a na jabłka drugą połowę ryżu. Na wierzchu rozłożyć masło i tak przygotowane naczynie przykryć folią aluminiową i włożyć do piekarnika.
Piec przez 20-25 min. Wierzch oprószyć cynamonem i gotowe.

Skip to content